Homar z sosem z czarnej fasoli

Homar z sosem z czarnej fasoli
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przygotowanie:

Składniki:
1 średniej wielkości homar (około 500 g), wstępnie obgotowany
1 łyżka oleju roślinnego
4 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
2 łyżki świeżo startego imbiru
1 średnio ostre czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli, opłukanej
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
250 ml gorącego wywaru warzywnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki zimnej wody
olej arachidowy do smażenia
3 gniazdka makaronu z fasoli mung (każde o wadze około 50 g)
150 g szparagów
4 łodyżki dymki, pokrojonej w cienkie paseczki, zwiniętej w lodowatej wodzie

Przygotowanie:
Ostrym nożem przekroić homara wzdłuż na pół. Wyciągnąć szczypce, usunąć skrzela znajdujące się za oczami, wyjąć mięso z ogona i szczypców - pokroić, skorupę zachować. W woku na dużym ogniu rozgrzać olej roślinny. Wrzucić czosnek, imbir, czarną fasolę, mieszać kilka sekund. Wlać wino ryżowe, gotować kilka sekund. Dodać gorący wywar i sosy sojowe. Wymieszać. W małej miseczce rozprowadzić mąkę kukurydzianą zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Zostawić na niewielkim ogniu. W drugim woku rozgrzać olej arachidowy do 180 ˚C. Wrzucić makaron i smażyć, aż spuchnie. Wyjąć, ułożyć na półmisku. Lekko zblanszować szparagi, ostudzić, pokroić na 2,5 cm kawałki, dodać do sosu z mięsem homara. Wymieszać. Całość nałożyć do skorup, ułożyć je na makaronie. Przybrać zwiniętymi paseczkami dymki, natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA