Hamburgery z jagnięciną i przyprawą

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kotlety jagnięce:

1 kg mielonej jagnięciny

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”

1 żółtko

½ łyżeczki mielonego imbiru

sól

pieprz

Hamburgery:

4 bułki

1 pokrojony w plastry, dojrzały pomidor

sos aioli z przyprawą „Pięć smaków”

ogórkowy dodatek

Ogórkowy dodatek:

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka oleju roślinnego

½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

1 czerwone chilli, pozbawione nasion, posiekane

¼ szklanki octu z białego wina

¼ szklanki cukru

1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w kostkę

½ pęczka mięty – same liście, posiekane

sól

 

Sos aioli z przyprawą pięć smaków:

½ szklanki majonezu

sok z 1 limonki

2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”

 

Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:

2 słodkie cebule, obrane i pokrojone w cienkie plastry

olej roślinny do smażenia

¼ - ½ szklanki mąki kukurydzianej

przyprawa „Pięć smaków”

sól

 

Grillowana kukurydza z przyprawą „Pięć smaków” i limonką:

4 obrane kolby świeżej kukurydzy

2 przekrojone limonki

1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”

sól

 

Przygotowanie:

Kotlety jagnięce:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.

Hamburgery:
Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.

Ogórkowy dodatek:
Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj ogórek, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.

Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.

Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
Zanurz cebulę na 10 minut w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Na tacce ułóż papierowe ręczniki. Odcedź cebulę i osusz ręcznikiem. Zanurz cebulę w mące kukurydzianej i smaż partiami. Zamieszaj, żeby plastry cebuli nie sklejały się. Wyjmij cebule, ułóż na tacy. Cebula będzie jeszcze brązowieć. Dopraw solą i przyprawą pięć smaków.

Grillowana kukurydza z przyprawą "Pięć smaków" i limonką:
Rozgrzej grill. Ułóż kolby kukurydzy i grilluj je, aż będą gotowe, około 15 min. Natrzyj kukurydzę limonką, dopraw przyprawą "Pięć smaków" i solą.

powrót

Podobne przepisy

Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.