Marieta  Marecka

Gulasz z pieczonej wieprzowy z pieczarkami na kotlecikach z gotowanych ziemniaków


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gulasze, Dania z wieprzowiny

Gulasz z pieczonej wieprzowy z pieczarkami na kotlecikach z gotowanych ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 400 g upieczonej wieprzowiny

8 pieczarek

1 czubata łyżka mielonych, suszonych grzybów

300 ml śmietany 12 lub 18%

ok. 250 ml wody lub lekkiego bulionu

sól

pieprz

½ pęczka koperku

1 łyżka masła

 

Placki:

ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków

ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej

2 jaja

sól

pieprz

smalec lub olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu w mundurkach obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pieczeń kroimy w kawałki, a pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi grzybami. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i razem przesmażamy, po czym podlewamy wodą lub bulionem.
Do ziemniaków dodajemy jaja i mąkę, doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy w dłoniach duże kulki i spłaszczamy je. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu lub oleju.
Do smażących się pieczarek z mięsem dolewamy trochę wody, następnie zahartowaną śmietankę i dodajemy koperek. Gulasz serwujemy z ziemniaczanymi kotlecikami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.