Marta Dymek

Gulasz węgierski


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 2295

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 cebule

2 papryki

olej

4 ziemniaki

2 marchewki

2 pietruszki

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka mielonego kminku

½ łyżeczki oregano

1 puszka pomidorów

2 szklanki bulionu

sól

 

do podania: kasza gryczana, pietruszka, kiszony ogórek

 

Przygotowanie:

Na dnie garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i dodać na gorący olej, smażyć przez 1 minutę, w międzyczasie pokroić w paski paprykę i dołożyć do cebuli, po czym smażyć razem przez 3 - 5 minut, czyli do czasu, aż papryka będzie miękka, a cebulka złota.
Kiedy cebula i papryka się smażą obrać pozostałe warzywa i pokroić w równą, drobną kostkę. Dodać je do garnka, zamieszać i wsypać wszystkie przyprawy. Podsmażać przez 1 - 2 minuty.
Kiedy warzywa zaczną intensywnie pachnieć wlać pomidory, bulion oraz sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać, przykryć i gotować do czasu, aż warzywa zmiękną, czyli przez około 20 minut. Podawać z kaszą lub ryżem i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z rzodkiewkami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Koktajl z jagodami na jaglanym congee
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.