Tomasz Jakubiak

Giczki cielęce wolno duszone z warzywami podane z kurpiowską kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 8248

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 giczki cielęce

por

2 marchewki

6 ząbków czosnku

4 pomidory

sól

pieprz

świeży tymianek, rozmaryn

butelka białego wytrawnego wina

gęsi tłuszcz do smażenia

kapusta:

1kg kiszonej kapusty

garść wędzonych śliwek

kilka kulek jałowca

łyżeczka kminku

gęsi smalec do smażenia

 

Przygotowanie:

Giczki pokrój na dwie częśći i natrzyj je solą i pieprzem. Pora i marchewki pokrój w cieńkie plastry. Pomidory pokrój w dużą kostkę. W garnku na gęsim tłuszczu obsmaż dokładnie mięso.
Wyjmi giczki i w tym samym garnku obsmaż twarde warzywa. Dodaj świeże zioła. Do obsmażonych warzyw włóż giczki. Dodaj pomidory. Całość zalej białym winem. Cięlęcine duś na wolnym ogniu przez 5 godzin.
Kapustę kiszoną posiekaj. Śliwki posiekaj. Na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmaż kapustę, potem śliwki. Dodaj jałowca i kminku. Całośc podlej odrobiną soku z kiszonej kapusty i smaż. Giczki podawaj z kurpiowską kiszoną kapustą.


powrót

Podobne przepisy

Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.