Tomasz Jakubiak

Giczki cielęce wolno duszone z warzywami podane z kurpiowską kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 8323

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 giczki cielęce

por

2 marchewki

6 ząbków czosnku

4 pomidory

sól

pieprz

świeży tymianek, rozmaryn

butelka białego wytrawnego wina

gęsi tłuszcz do smażenia

kapusta:

1kg kiszonej kapusty

garść wędzonych śliwek

kilka kulek jałowca

łyżeczka kminku

gęsi smalec do smażenia

 

Przygotowanie:

Giczki pokrój na dwie częśći i natrzyj je solą i pieprzem. Pora i marchewki pokrój w cieńkie plastry. Pomidory pokrój w dużą kostkę. W garnku na gęsim tłuszczu obsmaż dokładnie mięso.
Wyjmi giczki i w tym samym garnku obsmaż twarde warzywa. Dodaj świeże zioła. Do obsmażonych warzyw włóż giczki. Dodaj pomidory. Całość zalej białym winem. Cięlęcine duś na wolnym ogniu przez 5 godzin.
Kapustę kiszoną posiekaj. Śliwki posiekaj. Na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmaż kapustę, potem śliwki. Dodaj jałowca i kminku. Całośc podlej odrobiną soku z kiszonej kapusty i smaż. Giczki podawaj z kurpiowską kiszoną kapustą.


powrót

Podobne przepisy

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.