Bożena Sikoń

Fuzja smaków


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 15270

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g lodów waniliowych

500 g malin mrożonych

150 ml syropu cukrowego (1:1)

2 szt. papryczki chili

100 g bazylii

500 ml śmietanki 36 %

tulipan z masy cygaretkowej

 

Przygotowanie:

Maliny mrożone zalać ciepłym syropem cukrowym i pozostawić do rozmrożenia, przed podaniem podgrzać, żeby były gorące i przełożyć do pucharków. Bazylię drobno posiekać, z papryczek usunąć pestki i drobno pokroić. Wlać śmietankę do miksera, dodać bazylię, papryczki, połowę ilości lodów.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.

Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.

powrót

Podobne przepisy

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.