Bożena Sikoń

Fuzja smaków


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 15759

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g lodów waniliowych

500 g malin mrożonych

150 ml syropu cukrowego (1:1)

2 szt. papryczki chili

100 g bazylii

500 ml śmietanki 36 %

tulipan z masy cygaretkowej

 

Przygotowanie:

Maliny mrożone zalać ciepłym syropem cukrowym i pozostawić do rozmrożenia, przed podaniem podgrzać, żeby były gorące i przełożyć do pucharków. Bazylię drobno posiekać, z papryczek usunąć pestki i drobno pokroić. Wlać śmietankę do miksera, dodać bazylię, papryczki, połowę ilości lodów.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.

Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.

powrót

Podobne przepisy

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.