Ricardo Larrivee

Dwukolorowa zupa z buraków i selera


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Dwukolorowa zupa z buraków i selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki zupy z buraków:

4 średnie, przepołowione buraki

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekana cebula

1 łyżka stołowa oliwy

2 łyżki stołowe octu z cydru

500 ml wywaru warzywnego



Składniki zupy z selera:

625 ml posiekanego selera naciowego

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka stołowa oliwy

250 ml białego wina

375 ml bulionu drobiowego

500 ml ziemniaków, pokrojonych w kostkę

½ łyżeczki ziół prowansalskich

60 ml śmietany 35%



Przygotowanie zupy z buraków:

Ustawić kratkę na środku piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Owiń buraki w folię aluminiową. Piecz przez 1,5 godziny, aż będą miękkie. Sprawdzaj wbijając czubek noża. Zostaw do wystygnięcia i obierz ze skórki. W rondlu na średnim ogniu smaż na oliwie czosnek i cebulę, aż zmiękną. Deglasuj octem. Dodaj bulion i buraki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Trzymaj w ciepłym miejscu.



Przygotowanie zupy z selera:

W rondlu na średnim ogniu smaż na oliwie czosnek i seler, aż zmiękną czyli około 3 minut. Deglasuj winem. Dodaj bulion, ziemniaki i zioła. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito. Dolej śmietanę. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Wlej równocześnie obie zupy na te same talerze. Podawaj gorące.



Rada: Aby ułatwić równoczesne wlewanie, przelej zupy do dzbanków.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.