Polenta

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 30 minut
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- posiekana
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka grubej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- ½ szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw na średnim ogniu duży garnek i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją, stale mieszając, aż zacznie nabierać koloru, czyli jakieś 5 minut. Dodaj mleko i bulion i doprowadź do wrzenia. Powoli wsyp mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy już wsypiesz całą zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę, bo już niedługo masa będzie zbyt gęsta, żeby ją móc używać trzepaczki. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez jakieś 10 minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Dodaj kukurydzę, ser, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do keksówki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Asia72 9 lat temu
Witam.Widziałam kilka dni temu ten przepis w TV i różni się on , od tego wyżej...czasem pieczenia, dodatkami...nie było cebuli,mleka..sera.Podawany był tylko litr bulionu z kurczaka...hmm..to taka mała uwaga..będę improwizowała...myślę, że uda się..ale co z tym mlekiem????hmmm.....mleko i bulion?czy sam bulion???