Tomasz Jakubiak

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 8009

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

papryka

czerwona cebula

4 ząbki czosnku

ostra papryczka chili

4 młode ziemniaki

3 pomidory

skórka z limonki

3-4 łyżki czerwonej soczewicy

2 szklanki wody

olej do smażenia

kubek kwaśnego jogurtu

mieszanka przypraw:

2 łyżeczki uprażonej kozieradki

2 łyżeczki uprażonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

świeża papryczka chili

3-4 listki świeżej kolendry

chlebek naan:

1 łyżeczka suchych drożdży

100 ml ciepłej wody

3 łyżki roztopionego klarowanego masła

4 łyżki jogurtu

2 łyżki miodu

300 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu utrzyj przyprawy - kozieradkę, ziarna kolendry, chili i listki świeżej kolendry.
W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.
Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa - ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.
Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Sałatka z dyni z rukolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papryka z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.