Tomasz Jakubiak

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 7775

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

papryka

czerwona cebula

4 ząbki czosnku

ostra papryczka chili

4 młode ziemniaki

3 pomidory

skórka z limonki

3-4 łyżki czerwonej soczewicy

2 szklanki wody

olej do smażenia

kubek kwaśnego jogurtu

mieszanka przypraw:

2 łyżeczki uprażonej kozieradki

2 łyżeczki uprażonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

świeża papryczka chili

3-4 listki świeżej kolendry

chlebek naan:

1 łyżeczka suchych drożdży

100 ml ciepłej wody

3 łyżki roztopionego klarowanego masła

4 łyżki jogurtu

2 łyżki miodu

300 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu utrzyj przyprawy - kozieradkę, ziarna kolendry, chili i listki świeżej kolendry.
W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.
Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa - ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.
Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Kulki z puree ziemniaczanego
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Jajecznica billa
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.