Nigel Slater

Chlebek bananowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Chlebek bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

285 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

110 g masła i więcej do natłuszczenia formy

225 g drobnego cukru

2 wiejskich jajek

4 dojrzałe rozgniecione banany

85 ml maślanki (lub mleka

wymieszanego z 1,5 łyżeczki soku z cytryny albo octu)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą do dużej miski. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Teraz delikatnie wmieszaj mąkę z sodą i solą. Natłuść masłem keksówkę o wymiarach 20 cm x 12,5 cm i wlej do niej surowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny do chwili, aż ciasto wyrośnie i będzie złocisto-brązowo. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło w formie kilka minut, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby ostygło przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.