Chleb na piwie

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb na piwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

550 g mąki pszennej razowej

200 g zwykłej mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

300 ml ciemnego piwa

220 ml maślanki

mąka razowa do posypania, oliwa do posmarowania formy



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wsypujemy do miski obie mąki, sól, sodę i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę i piwo, mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wkładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w walec. Smarujemy oliwą foremkę keksówkę, wkładamy do niej ciasto, lekko uklepujemy mokrymi dłońmi i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika, 5 minut studzimy w foremce, potem wykładamy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.