Lucinda Scala  Quinn

Chili con carne


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chili con carne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

5 suszonych czerwonych papryczek (ancho, new mexican hatch, anaheim lub innych ostrych)

1 łyżka oleju roślinnego

1 szklanka posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku, posiekane

900 g mielonej wołowiny

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ szklanki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño

1 łyżeczka mielonego kminu

½ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 liść laurowy

2 puszki obranych pomidorów w kawałkach, o wadze 400 g każda, razem z zalewą

350 ml ciemnego piwa

1 puszka fasoli o wadze 420 g (plamistej, czerwonej, czarnej lub mieszanej), bez zalewy



Przygotowanie:

Papryczki przekroić i usunąć gniazda nasienne, a potem zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 5 minut, aby zmiękły. Zmiksować w blenderze na gładką pastę, dolewając wody, w której papryczki się moczyły.

Na dużym ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż będą szkliste. Zwiększyć ogień i dodać wołowinę. Smażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodać 1 łyżeczkę soli i papryczki jalapeño. Dodać kmin, wymieszać i smażyć pół minuty. Dodać oregano, płatki chili, liść laurowy, pastę z papryczek i drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i piwo, wymieszać i gotować pół godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Dodać fasolę i gotować, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, cząstkami limonki, startym cheddarem, kwaśną śmietaną, posiekaną świeżą kolendrą oraz chlebkiem kukurydzianym.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.