Lucinda Scala  Quinn

Chili con carne


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chili con carne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

5 suszonych czerwonych papryczek (ancho, new mexican hatch, anaheim lub innych ostrych)

1 łyżka oleju roślinnego

1 szklanka posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku, posiekane

900 g mielonej wołowiny

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ szklanki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño

1 łyżeczka mielonego kminu

½ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 liść laurowy

2 puszki obranych pomidorów w kawałkach, o wadze 400 g każda, razem z zalewą

350 ml ciemnego piwa

1 puszka fasoli o wadze 420 g (plamistej, czerwonej, czarnej lub mieszanej), bez zalewy



Przygotowanie:

Papryczki przekroić i usunąć gniazda nasienne, a potem zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 5 minut, aby zmiękły. Zmiksować w blenderze na gładką pastę, dolewając wody, w której papryczki się moczyły.

Na dużym ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż będą szkliste. Zwiększyć ogień i dodać wołowinę. Smażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodać 1 łyżeczkę soli i papryczki jalapeño. Dodać kmin, wymieszać i smażyć pół minuty. Dodać oregano, płatki chili, liść laurowy, pastę z papryczek i drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i piwo, wymieszać i gotować pół godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Dodać fasolę i gotować, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, cząstkami limonki, startym cheddarem, kwaśną śmietaną, posiekaną świeżą kolendrą oraz chlebkiem kukurydzianym.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



powrót

Podobne przepisy

Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.