Ainsley Harriot

Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka bananów

ananas

cukier do obtaczania

 

Przygotowanie:

Ananas przecišć wzdłuż na cztery części i z każdej usunąć twardy rdzeń. Każdą ćwiartkę pokroić na plastry. Obtoczyć kawałki ananasa w cukrze i piec na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony 5-6 minut. Banany (w skórkach) ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Piec przez kilka minut, aż zaczną pękać i puszczać sok. Na brzegu grilla ustawić mały rondelek. Roztopić masło, dodać cukier i sok z limonki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nożem nasionka i dodać do masła z cukrem. Wlać kilka łyżek rumu, podpalić. Na talerzyku ułożyć po jednym bananie, kilka kawałków ananasa, polać płonącą glazurą. Z boku ułożyć gałkę lodów. Posypać cynamonem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.