Ainsley Harriot

Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka bananów

ananas

cukier do obtaczania

 

Przygotowanie:

Ananas przecišć wzdłuż na cztery części i z każdej usunąć twardy rdzeń. Każdą ćwiartkę pokroić na plastry. Obtoczyć kawałki ananasa w cukrze i piec na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony 5-6 minut. Banany (w skórkach) ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Piec przez kilka minut, aż zaczną pękać i puszczać sok. Na brzegu grilla ustawić mały rondelek. Roztopić masło, dodać cukier i sok z limonki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nożem nasionka i dodać do masła z cukrem. Wlać kilka łyżek rumu, podpalić. Na talerzyku ułożyć po jednym bananie, kilka kawałków ananasa, polać płonącą glazurą. Z boku ułożyć gałkę lodów. Posypać cynamonem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Torciki w kształcie gruszek
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.