Antony Worrall Thompson

18.owoce morza z ziołami i czosnkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

18.owoce morza z ziołami i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

550g owoców morza (np. krewetki + ryby: dorsz, łosoś)

40g masła

½ łyżki stołowej posiekanego czosnku

4 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki

120 ml wytrawnego, białego wina

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

½ łyżeczki soli

400g puszka posiekanych pomidorów z sosem

kilka kropli sosu tabasco lub chilli (dowolnie)

1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

1 łyżka stołowa posiekanego koperku

kilka gałązek ziół do przybrania



Przygotowanie

Umyć rybę i pokroić w 5 cm kawałki. Umyć krewetki, zdjąć skorupki. Na dużej patelni roztopić 20g masła. Wrzucić czosnek i smażyć, aż zacznie zmieniać kolor. Dodać owoce morza, dymkę, skórkę z cytryny, wlać wino. Przykryć i dusić 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, wrzucić pomidory i zioła, wlać sos tabasco. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła, wymieszać. Podawać natychmiast w ogrzanych miseczkach, przybrane gałązkami ziół.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.