Antony Worrall Thompson

03.babeczki z pastą z marakui


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

03.babeczki z pastą z marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na babeczki

1 łyżka cukru pudru

310g mąki

1½ łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

250ml mleka

30g masła, roztopionego



Na pastę z marakui

2 jajka

125ml miąższu z marakui

80g drobnego cukru

60g masła, miękkiego



Przygotowanie,/b>

Zacznij od babeczek. Rozgrzej piekarnik do 220C. Przesiej cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj sól, mleko i masło i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3cm, następnie szklanką wytnij koła o średnicy jakiś 5cm. Przełóż je na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Teraz pasta z marakui. Wymieszaj jajka, miąższ z marakui i cukier w misce, następnie postaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 8 minut, aż masa zgęstnieje, potem zdejmij miskę z garnka i dodaj masła. Wymieszaj i odstaw, żeby ostygło. Podawaj z ciepłymi babeczkami i bitą śmietaną.



© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.