Przekładaniec malinowy

Przekładaniec malinowy
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 9)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 320 g gotowego ciasta francuskiego w arkuszu
Crème pâtissière:
  • 250 ml mleka plus 1 łyżka
  • 1 laska wanilii, przecięta, nasionka wyjęte
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g skrobi kukurydzianek
  • 10 g mąki pszennej
  • 125 ml tłustej śmietanki
  • 1 łyżka cukru
Sos malinowy:
  • 200 g malin
  • 2-3 łyżki cukru pudru
300 g malin do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dużą blachę lekko natłuścić.
  2. Ciasto ułożyć na oprószonej mąką powierzchni, przeciąć na trzy kawałki o wymiarach 22 x 11 cm. Ułożyć je obok siebie na blasze i posypać cukrem pudrem. Piec 15 minut, aż zrumienią się i wyrosną. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
  3. Mleko podgrzać w rondelku z laskami i nasionami wanilii, nie doprowadzając do wrzenia. W żaroodpornej misce utrzeć żółtka, cukier puder, skrobię, mąkę i łyżkę mleka na gęstą pastę. Stopniowo dodawać i ubijać podgrzane mleko. Następnie całość przelać przecedzając z powrotem do rondla.
  4. Krem gotować na niewielkim ogniu, cały czas ubijając, aż zgęstnieje. Następnie gotować przez 30 sekund. Zdjąć z ognia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem lub przykryć folia spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
  5. Śmietankę ubić lekko w dużej misce. Następnie dodać cukier i ubijać, aż będzie sztywna. Część dodać do ostudzonego kremu, ubić. Następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać.
  6. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości pół centymetra. Schłodzić.
  7. Maliny przełożyć do małego blendera, zmiksować na gładkie puree. Dodać cukier puder do smaku. Całość przetrzeć na gęstym sicie do dzbanuszka.
  8. Jeden kawałek ciasta ułożyć na półmisku. Wycisnąć połowę kremu, formując małe kopczyki. Obłożyć 1/3 malin. Podobnie postąpić z kolejną warstwą. Na ostatnim kawałku ciasta ułożyć pozostałe maliny. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać kawałki pokrojone dużym ząbkowanym nożem z dodatkiem sosu malinowego.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA