Płonące brzoskwinie

Płonące brzoskwinie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Składniki:
10 brzoskwini, wypestkowanych i przekrojonych na pół
litr wody
2 szklanki cukru
skórka z cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków
1 laska wanilii
2 kawałki kory cynamonowej
3-4 gwiazdki anyżu

Do podania:
3 łyżki masła
½ szklanki cukru
¼ szklanki syropu z gotowania brzoskwini
¼ szklanki brandy
½ szklanki naturalnego jogurtu

Przygotowanie:
Z wody, cukru, skórki, wanilii, cynamonu i anyżu zagotować syrop. Dodać połówki brzoskwini. Zwiększyć ogień, żeby całość jak najszybciej się zagotowała a następnie zmniejszyć i gotować 8-10 minut. Brzoskwinie można wykorzystać od razu lub przechowywać zalane gorącym syropem w wysterylizowanych słoikach.
Na dużej ciężkiej patelni rozpuścić masło odrobinę je zrumieniając. Dodać cukier, wymieszać i pozwolić mu się skarmelizować. Dodać brzoskwinie, wlać syrop, chwilę podgrzewać. Wlać brandy, podpalić. Podawać z powstałym sosem i jogurtem.


@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE