Placki tlayudas Lupity

Placki tlayudas Lupity
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przygotowanie:

Składniki:
kotlety wieprzowe:
20 suszonych chili arbol
1 łyżka oliwy
sól
4 kotlety wieprzowe bez kości

placki tlayudas:
4 duże tortille
2 łyżki smalcu
½ filiżanki odsmażanej czarnej fasoli
1 awokado, pokrojone w plasterki
ostry sos
1 filiżanka startego sera oaxaca lub mozzarelli

do dekoracji (do wyboru):
poszatkowana sałata
posiekana cebula
posiekana kolendra
salsa
pomidory pokrojone w kostkę

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 230 °C. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię grillową. Kotlety:
w blenderze lub moździerzu mielimy papryczki chili na proszek. W małym naczyniu łączymy zmieloną paprykę z oliwą i doprawiamy solą. Mięso nacieramy miksturą i grillujemy około 5 minut. Trzymamy w cieple. Tlayudas: umieszczamy tortillę na blasze do pieczenia lub kamieniu do pizzy. Smarujemy ½ łyżki smalcu, a następnie ¼ odsmażanej fasoli. Dodajemy ¼ awokado, skrapiamy ostrym sosem, dodajemy ¼ sera. Pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi. Robimy to samo z pozostałymi składnikami. Kroimy w plastry kotlety wieprzowe. Dekorujemy każdą tortillę sałatą, cebulą, pomidorami, kolendrą i salsą. Podajemy tak jak pizzę albo składamy placki na pół. Na wierzchu układamy plastry wieprzowiny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE