Pikle warzywne

Pikle warzywne
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
9

Przepis

Składniki:
przyprawy do marynowania:
1 łyżeczka całych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka cały ziaren kolendry
4 świeże listki laurowe

zalewa:
2 szklanki białego octu
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
gruba sól

ogórki marynowane:
1,4 kg świeżych zielonych ogórków, bez końcówek, pokrojone na plasterki grubości 3 mm lub w słupki długości 2 cm
gruba sól
6 ząbków czosnku
9 łodyżek szczypiorku

marchewka marynowana:
8 pęczków małej marchewki (ok. 1,3 kg) obranych, bez łodyg
4 chili serrano lub jalapeño
6 ząbków czosnku

buraczki marynowane:
12 średnich buraczków czerwonych lub złotych (ok. 1300 g), dokładnie oczyszczonych
1 kawałek imbiru (ok. 4 cm), dokładnie umyty
1 chili habanero pokrojone na cienkie plasterki

Przygotowanie:
Ogórki: myjemy i wyparzamy 3 słoiki o pojemności 1 litra. mieszamy ogórki z 3 łyżkami soli. Przekładamy na sito ustawione na misce. Chłodzimy przez 1-2 godziny. Osączamy, płukamy i ponownie osączamy. Układamy w słoikach równomiernie ogórki, czosnek i szczypiorek. Wkładamy przyprawy do marynowania. Do zalewy dodajemy 2 łyżeczki soli. W rondlu doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy ogórki. Odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Marchewka: myjemy i wyparzamy 2 słoiki o pojemności 1 litra. Do zalewy dodajemy 1 łyżkę plus 1½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchewkę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Układamy marchewki równomiernie w słoikach i uzupełniamy zalewą. Chili nacinamy z każdej strony na długość 5 cm. Wkładamy do słoików chili, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Buraczki: myjemy i wyparzamy 2 słoiki o pojemności 1 litra i 1 słoik o pojemności 0,5 l. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C.Przykrywamy buraki folią. Pieczemy do miękkości, około 1 godziny. Lekko studzimy. Obieramy ze skóry. kroimy na kliny o grubości 2 cm. Wkładamy do słoików. Rozdzielamy równomiernie między słoiki kawałki imbiru, skórkę pomarańczy, kawałki chili i przyprawy do marynowania. Dodajemy do zalewy 1 łyżkę plus 1½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy buraczki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Uwaga: marynowane pikle można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE