Pierś kaczki z agrestem majerankowym

Pierś kaczki z agrestem majerankowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 kaczki po 1,5 kg
  • pieprz
  • morska sól gruboziarnista
  • 675 g młodych ziemniaków
  • posiekana natka

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Natnij skórę na kaczkach nożem. Posyp pieprzem i morską solą gruboziarnistą. Ułóż w brytfannie z kratką. Wstaw na pół godziny do rozgrzanego piekarnika. Potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i pozostaw na 2 godziny. Kaczki należy wyjmować z piekarnika co 45 minut i odlewać tłuszcz. Mięso po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika musi poleżeć przez 15-20 minut, żeby zmiękło. Odlej tłuszcz spod pieczenia i przecedź przez sito. Wlej na patelnię. Delikatnie dorzuć młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane. Usmaż na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE