Pieczone udka kurczaka z marchewką z groszkiem

Pieczone udka kurczaka z marchewką z groszkiem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 2 łyżki stołowe papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • sok z 1 cytryny
800 g marchewki obranej
  • 300 g groszku mrożonego
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • skórka z 1 cytryny
szklanka pęczaku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 pęczek natki
  • 1 cukrowa cebula
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udka nadkrawamy wzdłuż kości od wewnętrznej strony tak, aby je odsłonić. Obkrawamy kość przy nodze tak, aby podciąć cięgna i wyłamujemy kostki w stawie. Tak przygotowane udka skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy mieszanką wszystkich przypraw.

Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem z papieru pergaminowego i foli w 200 stopniach C przez 25 min. Po zadanym czasie odkrywamy i dopiekamy na rumiany kolor kolejne 10 min.

Marchew kroimy w kostkę wielkości paznokcia i gotujemy 3 min. w osolonym wrzątku. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy marchew, delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy 3-4 minuty. Następnie dodajemy groszek i mieszając podsypujemy mąką pszenną. Podgrzewamy do zagęszczenia. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Pęczak płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia całej wody. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA