Pieczona kaczka z kapustą

Pieczona kaczka z kapustą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 cała kaczka
  • ok. 1,8 kg
  • 1 słodkie jabłko (np. Jonatan)
  • pokrojone na ćwiartki
  • 1 listek laurowy
  • owoce jałowca
  • ziarnka pieprzu
  • sól w płatkach
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć luźny tłuszcz z jamy brzusznej. Posypać w środku niewielką ilością soli. Do jamy brzusznej włożyć jabłka, świeży listek laurowy, kilka owoców jałowca i kilka ziarnek pieprzu. Doprawić z zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Skropić niewielką ilością oliwy i włożyć do brytfanny. Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 55 minut. Kaczka powinna mieć złocistobrązową, chrupiącą skórkę. Jeśli po wskazanym czasie pieczenia jeszcze nie jest chrupiąca, należy dopiec przez 10 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i przed podaniem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA