Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 op. makaronu pappardelle
  • 1 bakłażan
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmaryn
  • 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem bazylią i pomidorami suszonymi
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1/2 szklanki startego sera typu parmezan, pecorino, grana padano

Kalkulator wag i miar

Przepis

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na jakieś 15 minut, aż puści wodę. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 4 łyżek), wrzucamy do niego bakłażana i smażymy na dość dużym ogniu. Pomidory kroimy w paski, a rozmaryn drobno siekamy. Dodajemy do bakłażana i zmniejszamy ogień. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw. Wszystko krótko przesmażamy i podlewamy ew. olejem, jeśli bakłażan wszystko wchłonął. Dodajemy do garnka ugotowany makaron dokładanie mieszamy i posypujemy startym serem. Serwujemy gorące oprószone dodatkową porcją parmezanu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE