Sałatka z zielonych szparagów, jeżyn, prosciutto i parmezanu z salsa verde

Sałatka z zielonych szparagów, jeżyn, prosciutto i parmezanu z salsa verde
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Pyszne i zdrowe inspiracje
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Przygotowanie:



Składniki:
zielone szparagi
jeżyny
prosciutto
parmezan

Salsa verde:
koper
szczypiorek
olej z pestek winogron
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
cukier trzcinowy


Przygotowanie:
Umyte i obrane szparagi gotuję we wrzątku do momentu kiedy będą \'al dente\'. Następnie hartuję je zimną wodą. Na pergaminie rozsypuję warstwę drobno startego parmezanu i zapiekam w
piekarniku przez ok. 10 min w temp. 180 stopni C do chwili kiedy się rozpuści i
zarumieni. Parmezan po ostudzeniu twardnieje i można go łamać tworząc serowe
chrupki. Aby otrzymać dressing, posiekany koper i szczypior blenduję z pozostałymi
składnikami. Na talerzu układam szparagi, jeżyny, szynkę i polewam sosem.
Całość przyozdabiam płatkami ze stopionego parmezanu.

Tomasz Skorupa

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE