Sałatka z zielonych szparagów, jeżyn, prosciutto i parmezanu z salsa verde

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne i zdrowe inspiracje
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Przygotowanie:

Składniki:
zielone szparagi
jeżyny
prosciutto
parmezan
Salsa verde:
koper
szczypiorek
olej z pestek winogron
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Umyte i obrane szparagi gotuję we wrzątku do momentu kiedy będą \'al dente\'. Następnie hartuję je zimną wodą. Na pergaminie rozsypuję warstwę drobno startego parmezanu i zapiekam w
piekarniku przez ok. 10 min w temp. 180 stopni C do chwili kiedy się rozpuści i
zarumieni. Parmezan po ostudzeniu twardnieje i można go łamać tworząc serowe
chrupki. Aby otrzymać dressing, posiekany koper i szczypior blenduję z pozostałymi
składnikami. Na talerzu układam szparagi, jeżyny, szynkę i polewam sosem.
Całość przyozdabiam płatkami ze stopionego parmezanu.
Tomasz Skorupa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze