Kurczak podwójnie faszerowany

Kurczak podwójnie faszerowany
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Składniki:

  • 150 g masła
  • 750 ml świeżego bulionu drobiowego
  • 6 plastrów suszonej szynki (parmeńskiej albo Serrano)
  • 4 w całości
  • 2 drobno posiekane
  • 220 g czerstwej bagietki
  • pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
  • 75 g pancetty
  • pokrojonej na skwarki
  • 60 g natki pietruszki o płaskich liściach
  • umytej i drobno posiekanej
  • 2 średnie szalotki
  • obrane i drobno posiekane
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cały kurczak (2,2 kg)
  • 10 świeżych liści szałwii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • obranych i przekrojonych na połówki
  • 1 biała cebula
  • obrana i drobno posiekana
  • ziarno z 3 kolb kukurydzy
  • garstka listków świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Stop w rondlu masło, dolej 250 ml bulionu i starannie wymieszaj. W dużej misie zmieszaj posiekane plasterki szynki, pokrojoną bagietkę, pancettę, 30 g natki, szalotki i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zmieszaj farsz ze stopionym masłem z bulionem i odstaw na 15-20 min, żeby bułka nasiąkła. Wilgotnymi palcami delikatnie oderwij skórę od piersi kurczaka aż po skrzydełka. Sklej odrobiną wody po 2 plasterki szynki i wsuń po obu stronach pod skórę na piersi kurczaka. W ślad za szynką wsuń po kilka liści szałwii z każdej strony. Wyciśnij z farszu nadmiar płynu i nafaszeruj jamę brzuszną kurczaka. Ułóż kurczę na blasze do pieczenia stroną piersiową do dołu. Ponakłuwaj skórę kurczaka drewnianą szpadką do szaszłyków i natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez godzinę – półtorej. Następnie odwróć go piersią do góry i dopiecz przez 20 - 30 min, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a sok wypływający z mięsa po nacięciu w miejscu połączenia tułowia z udkiem będzie przezroczysty. Przełóż kurczaka na ciepły półmisek, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min na bok (zachowaj sos zgromadzony w brytfance). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min), odcedź, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj z garstką posiekanej natki. Trzymaj je w cieple. Dolej do brytfanki pozostałe 500 ml bulionu drobiowego i podgrzej na średnim płomieniu, aż płyn zawrze. Gotuj jeszcze 4-5 min, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Rozgrzej pozostałe 50 g masła w rondlu, dodaj cebulę i ziarna kukurydzy okrojone z kolb, wymieszaj je ze stopionym masłem, przykryj pokrywką i podgrzej przez 5 min, aż zmiękną. Dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku i rozgnieć kukurydzę praską do ziemniaków albo widelcem na kremową masę. Podziel kurczaka między 4 talerze, dodaj porcję ziemniaków i kukurydzy, i polej sosem z brytfanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE