Kanaryjski sos z czerwonej papryki

Kanaryjski sos z czerwonej papryki
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Jose Andres prosto z Hiszpanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:


Składniki na półtorej filiżanki
6 obranych ząbków czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki kminu
1 łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej, mielonej słodkiej papryki)
1 guindilla (lub inne suszone chili)
60 ml hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka octu z Jerez


Przygotowanie
W moździerzu czosnek z solą ucieramy na gładką pastę. Obracamy moździerz, zsuwając czosnek ze ścianek tłuczkiem. Dodajemy kmin, pimentón oraz chili i ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Ucierając, cienką strugą wlewamy do masy oliwę, tak by ją na bieżąco wchłaniała. Dodajemy łyżeczkę wody i octu. Ruch tłuczka w moździerzu powinien być powolny, kolisty i ciągły. Stopniowo dolewamy płyny. Do podania trzymamy gotowy sos w temperaturze pokojowej.

José radzi: Do niegotowanych sosów zawierających czosnek należy używać bardzo świeżych ząbków. Starszy czosnek jest ostry i gorzki.

© Jose Andres

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE