Jagnięcina z grilla z sałatką pomidorową

Jagnięcina z grilla z sałatką pomidorową
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na jagnięcinę:
2 łyżki oliwy extra vergine plus odrobina do skropienia
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
1,2 kg łopatki jagnięcej bez kości

Na dressing:
60 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki harissy
2 łyżki posiekanej kolendry

Na sałatkę:
1 i ½ cytryny
4 dojrzałe pomidory, każdy podzielony na 6 cząstek
250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1 mała czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
2 łyżki oliwy extra vergine

Do podania:
3 łyżki posiekanej mięty
6-12 płaskich chlebków
jogurt grecki


Jagnięcina:
Połącz oliwę, tymianek i czosnek. Powstałą miksturą natrzyj mięso. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej grill albo patelnię grillową na średnim ogniu. Połóż jagnięcinę na grillu lub na patelni skórą do dołu i zmniejsz ogień. Nakryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz 10 minut. Obróć mięso, znów nakryj i grilluj jeszcze 20 minut lub do momentu, gdy mięso dojdzie, lecz pozostanie różowe w środku.

Dressing:
W dużym żaroodpornym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, harissę i kolendrę. Gdy jagnięcina będzie gotowa, umieść ją w naczyniu i polej dressingiem. Niech jagnięcina odpoczywa 15 minut. W tym czasie obróć ją jeden raz.

Sałatka:
Zetrzyj skórkę z cytryny i zachowaj do dekoracji. Ostrym nożem obierz skórkę i pokrój cytrynę w cienkie plastry. Cząstki pomidorów i pomidorki koktajlowe ułóż na talerzu. Udekoruj plastrami cytryny i czerwoną cebulą. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój jagnięcinę w cienkie plastry, podaj z mięsnymi sokami z dressingiem. Udekoruj miętą i skórką cytrynową. Podawaj z płaskimi chlebkami, jogurtem i sałatką z pomidorów.

© Bill Granger




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA