Gulasz jagnięcy z sezamową kaszą jęczmienną

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 1kg combru jagnięcego
- łyżeczka świeżo zmielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka utartych ziaren kolendry
- łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
- 3 szczypty soli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- litr wody
- bakłażan
- cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 0,5 szklanki soku z granatu
Kasza:
- 2 łyżki masła
- 1,5 szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki tahini
- owoc granatu
Dodatki:
Przygotowanie:
Mięso pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Dopraw kolendrą, kminem, papryką i solą. Dodaj czosnek i oliwę. Całość wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Następnie mięso przełóż do rondla i podsmaż na oliwie. Dolej wodę. Dodaj pokrojonego na kawałki bakłażana, pokrojoną cebulę, pomidory z puszki i sok z granatu. Duś mięso pod przykryciem ok. 15 minut.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło. Następnie wsyp kaszę. Dolej bulion. Dodaj sól, tahini i pestki granatu.
Gdy kasza wypije cały bulion, a jagnięcina będzie miękka, przełóż kaszę na półmisek, na środek nałóż mięso. Na koniec dodaj listki świeżej kolendry i sok z limonki. Smacznego!
Następnie mięso przełóż do rondla i podsmaż na oliwie. Dolej wodę. Dodaj pokrojonego na kawałki bakłażana, pokrojoną cebulę, pomidory z puszki i sok z granatu. Duś mięso pod przykryciem ok. 15 minut.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło. Następnie wsyp kaszę. Dolej bulion. Dodaj sól, tahini i pestki granatu.
Gdy kasza wypije cały bulion, a jagnięcina będzie miękka, przełóż kaszę na półmisek, na środek nałóż mięso. Na koniec dodaj listki świeżej kolendry i sok z limonki. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze