Idealne steki

Idealne steki
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kawałki polędwicy wołowej
  • grube na 2,5 cm
  • 2 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Godzinę przed gotowaniem wyjmij mięso z lodówki i pozwól, by osiągnęło temperaturę pokojową. Czas smażenia podany w przepisie będzie dzięki temu bardziej adekwatny.
Posmaruj steki oliwą i obficie dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzewaj 2 minuty. Smaż steki 2 minuty z każdej strony. Będą krwiste. Jeśli wolisz średnio krwiste, smaż jeszcze 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli zaś chcesz otrzymać steki dobrze wysmażone – jeszcze 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij steki z patelni i odstaw w ciepłe miejsce, by 5 minut odpoczywały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA