Gotowane w czerwonym winie gruszki z serowo-pistacjowym nadzieniem

Gotowane w czerwonym winie gruszki z serowo-pistacjowym nadzieniem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Gruszki
1 pomarańcza
1 cytryna
1 butelka (750 ml) czerwonego wina (najlepiej Shiraz lub Zinfandel)
2 szklanek (2 l) wody
½ szklanki (125 ml) miodu
3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
½ łyżeczki (2 ml) ziaren pieprzu
½ łyżeczki (2 ml) goździków
4 nasiona kardamonu
2 gwiazdki anyżu
1 listek laurowy
6 obranych gruszek (najlepiej z gatunku Barlett)

Przygotowanie
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, zachowując skórki. Do szerokiego rondla wlać sok, wino, wodę i miód, wrzucić skórki owoców, imbir, pieprz, goździki, kardamon, anyż oraz listek laurowy. Delikatnie wstawić do rondla gruszki. Wyciąć z pergaminu krążek o 12 mm większy od średnicy rondla i dokładnie przykryć powierzchnię płynu. Gruszki powinny być całkowicie zanurzone, ale nie mogą dotykać dna naczynia. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, by płyn lekko „mrugał”. Gotować, aż gruszki będą miękkie – sprawdzać, wbijając ostry nóż w owoce w najszerszym miejscu. Gdy opór będzie niewielki – gruszki są gotowe. Ostrożnie przełożyć gruszki do szklanego naczynia, zalać taką ilością płynu, by pokrył owoce, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Im dłużej gruszki będą leżały w syropie, tym będą ciemniejsze. Resztę płynu przecedzić i gotować na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji gęstego syropu. Schłodzić. Łyżeczką do robienia kulek z owoców wykroić od dołu gniazdo nasienne.
Przełożyć krem serowo-pistacjowy do rękawa cukierniczego i napełnić wydrążone gruszki. Odrobina kremu powinna z owoców wystawać – łatwiej będzie je ustawić. Ustawiamy gruszkę w miseczce i polewamy 2 łyżkami stołowymi (30 ml) syropu.


Nadzienie serowo-pistacjowe
1 ½ szklanki (375 ml) serka mascarpone
3 łyżki stołowe (45 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
½ szklanki grubo posiekanych pistacji

Przygotowanie
Utrzeć serek z cukrem i wanilią. Wymieszać z pistacjami.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE