Crème caramel

Crème caramel
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
100 g cukru
500 ml mleczka kokosowego
6 jajek
łyżka rumu
skórka z 2 limetek
125 g prażonych wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zagotować czajnik wody na kąpiel wodną. Rozpuścić w rondelku cukier z łyżką wody, lekko zrumienić i wlać do formy o śr. 20 cm. Stężeje po ok. 5 minutach. Zmieszać wszystkie pozostałe składniki, oprócz skórki z limetki i wiórków kokosowych. Przecedzić custard na stężały karmel. Posypać skórką z limetki i wiórkami kokosowymi, lekko wymieszać. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE