Confit z kaczki z fasolą

Confit z kaczki z fasolą
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 500 g tłuszczu z kaczki w temperaturze pokojowej
  • 2 listki laurowe
  • mały pęczek tymianku
Fasola:
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 50 ml oliwy
  • 400 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 400 g fasoli limeńskiej z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • duży pęczek natki pietruszki, listki oderwane i posiekane
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
  2. Udka włożyć do dużego żaroodpornego naczynia z pokrywką. Dodać tłuszcz z kaczki, listki laurowe i tymianek. Przykryć, dusić w piekarniku 3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  3. Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wlać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć do miękkości 5 minut. Dodać fasolę, pomidory i koncentrat, wymieszać. Zagotować i gotować przez 5 minut przez 5 minut. Na koniec dodać natkę, wymieszać.
  4. Udka ostrożnie wyjąć z naczynia i odsączyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką postawić. Udka smażyć do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z fasolą.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA