Ciasto daktylowe z toffi

Ciasto daktylowe z toffi
Oceń przepis:
90 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
360 g daktyli bez pestek
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
360 g mąki z proszkiem*
2 łyżeczki sody oczyszczonej
160 g niesolonego masła
300 g jasnego cukru muscovado
4 jajka
masło do posmarowania formy

do dekoracji:
6 łyżek kremu toffi
1 kg białego lukru plastycznego
cukier puder
100 g białego lukru królewskiego
kolorowe groszki

nylonowy rękaw cukierniczy z wąską tylką

Przygotowanie:
Daktyle grubo posiekać, wrzucić do miski, wlać półtorej szklanki wrzątku i 1 łyżeczkę ekstraktu wanilii, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Natłuścić okrągłą, wysoką formę z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać razem do miski mąkę i sodę. Do osobnej miski wrzucić miękkie, pokrojone w kostkę masło i cukier, ucierać mikserem 4-5 minut na puszystą masę. Wbić jajka do miseczki, lekko ubić widelcem. Miksować masę maślaną i stopniowo dodawać jajka, od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki, by masa się nie rozwarstwiła. Wsypać resztę mąki i wymieszać lekkim ruchem od dołu. Rozgnieść namoczone daktyle widelcem, dodać do ciasta wraz z płynem i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 1 godzinę – 1 godzinę 10 minut. Wyjąć, zostawić na 10 minut, wyłożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Odwrócić ciasto spodem do góry. Posmarować wierzch i boki cienką warstwą kremu toffi. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na ciasto, dłońmi delikatnie docisnąć lukier do ciasta i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru u podstawy i wyrównać nożem brzegi lukru u dołu. Zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować ciasto: zaznaczyć igłą zarysy wzoru, nałożyć lukier królewski do rękawa cukierniczego i przykleić kolorowe groszki do ciasta według wzoru.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA