Chleb kukurydziany z Południa

Chleb kukurydziany z Południa
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej (z jasnej odmiany kukurydzy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 dobrze rotrzepane jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 ½ łyżki stopionego masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Wlać masło do blaszki lub płaskiej brytfanki i wstawić ją do piekarnika. Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać jajka z maślanką, wlać do mąki i wymieszać na gładką masę. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Przechylić kolistymi ruchami na boki, by ścianki pokryły się masłem. Wlać ciasto, piec przez pół godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE