Chleb bez wyrabiania

Chleb bez wyrabiania
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.127)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Na 1 normalnej wielkości bochenek chleba wiejskiego
2 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki
1 szklanka pszennej mąki razowej
1/2 szklanki mieszkanki różnych ziaren zbóż
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/4 łyżeczki soli
1 5/8 szklanki ciepłej wody

Na 1 normalnej wielkości bochenek chleba białego (miejskiego)
3 szklanki mąki zwykłej lub chlebowej
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/4 łyżeczki soli
1 5/8 szklanki ciepłej wody

Na 1 większy bochenek chleba wiejskiego
3 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki mieszanki różnych ziaren zbóż
1/2 suszonych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
2 1/4 szklanki ciepłej wody

Na 1 większy bochenek chleba białego (miejskiego)
4 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
2 1/4 szklanki ciepłej wody

Tradycyjne pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać do czasu, aż zacznie formować się ciasto. Mieszać dalej, aż ciasto połączy się z całą mąką w misce, razem około 60 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 18 godzin. W tym czasie ciasto podwoi objętość, stanie się mocne i elastyczne. Wybić z ciasta powietrze, uformować i ułożyć na blasze do pieczenia. Odstawić po raz drugi. W ciągu 2-3 godzin podwoi objętość. Piec 45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku.

Pieczenie w garnku
Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać do czasu, aż zacznie formować się ciasto. Mieszać dalej, aż ciasto połączy się z całą mąką w misce, razem około 60 sekund. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin. Ciasto podwoi swoją objętość, stanie się mocne i elastyczne. Ręce i blat roboczy oprószyć mąką i wyjąć ciasto z miski. Szybko uformować z niego kulę. Mąką oprószyć dokładnie bawełnianą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto. Przykryć inną obsypaną mąką bawełnianą ściereczką. Ciasto może również wyrastać na silikonowej macie, przykryte tylko jedną ściereczką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi objętość. Pół godziny przed tym czasem rozgrzać piekarnik do 230°C. Można używać żeliwnego, stalowego, emaliowanego lub ceramicznego garnka. Kiedy ciasto całkowicie wyrośnie, wsunąć ręce pod ściereczkę i szybko, delikatnie odwrócić ciasto i przełożyć do garnka. Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto osiadło, przykryć pokrywką i piec. Piec około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Zuzianna 6 lat temu

mojego ciasta nie udało się uformować, mimo podsypania mąką po pierwszym 13h rośnieciu. wylądowało w foremce, za to dobrze rośnie i jest mocno kwasowe(dodałam mąkę żytnią razową). zobaczymy co wyjdzie. mam nadzieję, że nie bedzie mokre w środku..jak się zrobi, napiszę co wyszło..

JustynaR 7 lat temu

właśnie pachnie mi w piekarniku :) z ziarnami słonecznika

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE