Aromatyczna wołowina z warzywami sezonowymi

Aromatyczna wołowina z warzywami sezonowymi
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Składniki:
pieczeń:
1,2 kg polędwicy wołowej, przekrojonej wzdłuż na pół
4 łyżki syropu z granatów lub polewy balsamicznej
4 łyżki mielonych ziaren kminu
2 łyżki mielonych ziaren kolendry
spora łyżeczka soli i świeżo mielony pieprz
oliwa do grillowania

pieczone warzywa:
½ średniej dyni
3 bakłażany
4 czerwone papryki
4 łyżki oliwy
2 łyżki mielonych ziaren kminu
sól i świeżo mielony pieprz

dressing czosnkowy:
¾ szklanki dobrej jakości majonezu
¾ szklanki jogurtu greckiego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

do podania:
8 garści rukwi wodnej lub rukoli
¼ szklanki dukkah

Przygotowanie:
Mięso posmarować syropem z granatów lub polewą balsamiczną. Na deskę wysypać przyprawy, obtoczyć mięso ze wszystkich stron. Zostawić do zamarynowania. Mięso może się marynować nawet 24 godziny w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć, żeby odzyskało temperaturę pokojową.
Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić na półcentymetrowe plastry. Bakłażany przekroić wzdłuż i pokroić na plastry o grubości 1 centymetra. Oczyszczone papryki pokroić na osiem. Warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać natłuszczoną płytę do grillowania, zrumienić mięso – 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć temperaturę, piec 20-25 minut. Można skorzystać z patelni, a mięso dopiec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut. Przed pokrojeniem odstawić na 10 minut. Kroić w poprzek włókien.
Warzywa zgrillować w porcjach, często obracając, aż lekko się przypieką i zmiękną – 15-20 minut lub piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku 30-40 minut.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć rukiew wodną lub rukolę, następnie pieczone warzywa i pokrojoną wołowinę. Skropić czosnkowym dressingiem, posypać dukkah. Podawać.


@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE