61.kurczak kalipso z sosem z mleka kokosowego i mango, podawany z ryżem z fasolą

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.61)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki dania mięsnego
3 łyżeczki karaibskiego ostrego sosu chili lub tabasco
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry plus gałązka do przybrania
3 łyżki stołowe oliwy
4 piersi kurczaka z kością lecz bez skóry
200 ml mleka kokosowego
1 małe, dojrzałe mango, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę (około 175g)
sok z ½ limonki

Składniki ryżu z fasolą
1 cebula lub 3 dymki drobno posiekane
1 łyżka stołowa olej słonecznikowego
25 g masła
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
450g ryżu
2 gałązki świeżego tymianku
7,5 cm laska cynamonu (dowolnie)
400g czerwonej fasoli, opłukanej i odcedzonej
125 g wiórków kokosowych
1 litr gorącej wody
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać grill. Do szklanej miski wlać 2 łyżeczki sosu chilli, dodać czosnek, paprykę, tymianek, połowę kolendry, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Naciąć piersi kurczaka aż do kości. W nacięcia wetrzeć marynatę. Pokryć nią całe mięso. Można je zostawić w marynacie na całą noc. Ułożyć mięso na grillu i piec 8-10 minut po obu stronach, aż mięso będzie miękkie. Do rondla wlać mleko kokosowe i wrzucić mango. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut, aż mango będzie miękkie. Dodać łyżeczkę sosu chilli, łyżkę stołową posiekanej kolendy, i sok z limonki. Zmiksować w mikserze lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przełożyć do miski.

Przygotowanie ryżu z fasolą
W dużym rondlu cebulę smażyć na średnim ogniu na oliwie i maśle, przez 2 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać ryż, tymianek, cynamon, wymieszać, aby pokrył je tłuszcz. Wrzucić fasolę, dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Wlać gorącą wodę, wsypać pół łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować na małym ogniu 25-30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut. Wyjąć tymianek i cynamon, wyrzucić. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawać z kurczakiem z grilla, polanym sosem z mango.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE