15.kokosowe gobi z goa

15.kokosowe gobi z goa
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
1 łyżeczka ziaren kolendry
¾ łyżeczki czarnej gorczycy (może także być żółta)
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 drobno posiekane, zielone chilli
½ łyżki stołowej posiekanych migdałów (dowolnie)
1 drobno posiekana, mała cebula
200g kalafiora, podzielonego na różyczki
200g brokuła, podzielonego na różyczki
2 posiekane, średnie pomidory
garść fasoli szparagowej
½ łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa wody
200 ml mleka kokosowego
posiekana liście świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie
Na silnym ogniu rozgrzać olej na patelni. Wrzucić ziarna kolendry i gorczycy. Gdy zaczną skakać, zmniejszyć płomień, dodać imbir, chilli, migdały i cebulę. Wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać kalafiora i brokuły, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut. Dodać pomidory, fasolę, kurkumę, wodę i sól. Wymieszać i przykryć. Zmniejszyć płomień do bardzo mały, dusić 3-5 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać posypane kolendrą z gorącym chlebem chappati.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE