Udka kurczaka marynowane i pieczone

Udka kurczaka marynowane i pieczone
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 2.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu sojowego dokładnie połączonego z olejem. Doprawiamy cukrem lub miodem, papryką, solą i pieprzem. Udka marynujemy co najmniej 30 minut w lodówce. Układamy w naczyniu do pieczenia lub w rękawie i pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 st. Wyciągamy z rękawa i na ruszcie dopiekamy kolejne 20 minut. Sos z pieczenia można zagęścić mąką ziemniaczaną i rozrobić z wodą, krótko zagotować i doprawić do smaku. Udka podajemy z ziemniaczkami z patelni i zieloną sałatką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE