Tarta czekoladowa z wiśniami

Tarta czekoladowa z wiśniami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 25)
Trudność:
łatwe

Przepis



Ciasto:
300 g przesianej mąki pszennej
80 g drobnego cukru
250 g miękkiego masła
2 żółtka
filiżanka mielonych migdałów

Nadzienie:
600 g czekolady
400 g masła
2 jajka
8 żółtek
120 g cukru

Przygotowanie:
Mielone migdały, masło, mąkę i żółtka zmiksować w robocie. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię, schłodzić, a potem rozwałkować podsypując mąką. Przełożyć ciasto do formy, obciążyć i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Mieszając dodać jajka, żółtka i cukier. Dodać wiśnie. Przelać nadzienie na upieczony wcześniej spód. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 175°C.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE