Sos toffi

Sos toffi
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 450 g cukru
  • 240 ml wody
  • 720 ml śmietany 35%
  • 225 g posiekanej gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp z cukru zgrabny kopczyk na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Zacznie wrzeć, gdy wzrośnie temperatura, a woda stopniowo odparuje. Gdy para wodna przestanie unosić się znad garnka i temperatura przekroczy 100°C, pozostanie płynny syrop cukrowy. Wraz ze wzrostem temperatury nabierze jasnozłocistej barwy. Gdy kolor zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, żeby barwa wszędzie była równa. Kiedy zrobi się głęboko złocistobrązowa, wlej ⅓ śmietany i mieszaj, aż postanie gładki sos. Dzięki temu spadnie temperatura i syrop nie zbrązowieje.Zdejmij z ognia, dodaj resztę śmietany i czekoladę, mieszaj aż się roztopi i powstanie gładki sos. Przelej do słoika i wstaw do lodówki, aby stwardniał.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA