Smażony kurczak i mięsny sos z sherry

Smażony kurczak i mięsny sos z sherry
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki kurczaka:
1 kurczak (do pieczenia)
oliwa
sól i pieprz
2 cegły owinięte w kilka warstw folii aluminiowej

Składniki sosu:
1 duża, obrana i posiekana cebula
120 ml sherry
120 ml śmietany 35%
1 łyżeczka octu z sherry
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 205°C. Połóż kurczaka na piersiach. Ostrymi nożycami do drobiu wytnij kręgosłup, odcinając kości po obu stronach. Rozpłaszcz kurczaka na równej powierzchni. Przytnij odsłonięte żebra. Dopraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej dużą, żeliwną patelnię z żaroodporną rączką. Dolej oliwę. Gdy zacznie dymić, połóż kurczaka skórą do dołu. Na mięsie połóż cegły, zmniejsz płomień do średniego i smaż przez ok. 20 minut. Temperatura jest właściwa, gdy kurczak się smaży, ale nie dymi. Zdejmij cegły i sprawdź mięso. Powinien być złocistobrązowy i chrupiący. Wtedy go przewróć. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i dopiecz bez cegieł. Jest gotowy, gdy podudzie osiągnie 73°C. Zdejmij kurczaka z patelni. Przykryj folią na półmisku. Przyrządź sos. Patelnię z przysmażeniami i sosem spod pieczenia rozgrzej na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i przysmaż na brązowo na małym ogniu. Dolej sherry, powiększ płomień i odparuj połowę płynu. Dolej śmietanę i odparuj, aż zgęstnieje. Dolej ocet, dopraw solą i pieprzem.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE