„Sernik” z orzechów i syropu klonowego

„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Baza:
po 100 g orzechów włoskich i brazylijskich, namoczonych i odcedzonych
4 daktyle namoczone w półtorej filiżanki wody i odcedzone (wodę zostawić)
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Nadzienie:
3 filiżanki namoczonych nerkowców
150 ml syropu klonowego
1 łyżka łusek babki płesznika
1 łyżka granulowanej lecytyny
sok z jednej cytryny
1 laska wanilii
skórka z 2 cytryn
szczypta soli morskiej
150 ml oleju kokosowego
sos malinowy

Przygotowanie:
Składniki bazy rozdrobnić w blenderze i przełożyć do formy o średnicy 23 cm.
Składniki nadzienia i wodę, w której moczyły się daktyle zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowaną bazę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z sosem malinowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE