Rożki fajita

Rożki fajita
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis


Ciasto
1¼ szklanki zwykłej mąki
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 ½ łyżeczki soli
½ szklanki zimnego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże jajko
1/3 szklanki lodowatej wody
1 łyżka białego octu

Farsz
1 łyżka oliwy
350 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
¾ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
płatki chili (niekoniecznie)
sól i pieprz
1 jajko rozmieszane z 2 łyżkami wody, do posmarowania

Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, wymieszaj obie mąki z solą w dużej misce i posiekaj z kawałkami masła (palcami, nożem albo pulsacyjnie w malakserze), aż masa przybierze konsystencję okruszków. W małej misce roztrzep widelcem jajko, wodę i ocet. Dodaj do masy, mieszając widelcem tylko do chwili, gdy płyn zostanie wchłonięty. Wyłóż otrzymaną mieszaninę na lekko posypany mąką blat i zagnieć szybko, aż z ciasta da się uformować krążek. Zawiń go w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Aby przygotować farsz, rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Usmaż mięso kurczaka z kminem, kolendrą oraz płatkami chili. Przełóż mięso do miski, zmniejsz temperaturę i podsmaż mieszają cebulę oraz czerwoną paprykę, aż się zeszklą. Dodaj czosnek oraz świeżą kolendrę i ogrzewaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj warzywa z mięsem, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj przygotowany krążek ciasta na prostokąt o grubości około ½ cm. Wytnij 12 kwadratów o boku długości ok. 15 cm). Na środek każdego kwadratu nałóż po około 1/3 szklanki wypełnienia. Złóż ciasto po przekątnej tworząc trójkąt, zlep brzegi, dociskając krawędzie widelcem i ułóż pierogi na blasze do pieczenia. Rozwałkuj pozostałe okrawki ciasta i w ten sam sposób zrób jeszcze kilka rożków. Posmaruj je pędzlem zanurzonym w roztrzepanym jajku z wodą i piecz ok. 20 min., aż się zrumienią. Podawaj na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE