Risotto z cielęciną

Risotto z cielęciną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny, Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 30 dag górki cielęcej
  • przyprawy do marynaty po ¼ łyżeczki: papryka słodka, sól, kmin rzymski
  • oliwa do smażenia
  • główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 długie kolorowe papryki
  • łój cielęcy opcjonalnie dla smaku
  • dzikie szparagi (lub hodowlane)
  • 1 szklanka fasoli, najlepiej czarnej
  • 1 szklanka wina
  • 1 szklanka wody
Risotto:
  • kawałek tłuszczu cielęcego lub łyżka smalcu wołowego, ewentualnie smalec wieprzowy
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i obsmaż na oliwie. Dorzuć pokrojony tłuszcz cielęcy i dodaj przekrojoną w poprzek główkę czosnku, posiekaną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w talarki. Następnie wrzuć do garnka spody szparagów, dolej płyny, a na końcu dodaj fasolę. Duś, aż mięso będzie miękkie.

W rondlu roztop tłuszcz i przesmaż na nim cebulę. Dorzuć ryż i smaż, aż zmieni kolor. Dolej wino i mieszaj, aż wino odparuje. Dodaj koncentrat i bulion cielęcy. Gotuj, aż ryż odparuje i wrzuć masło oraz ser i końcówki szparagów. Serwuj risotto z mięsem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA