Ravioli z botwiną i pieczarkami w sosie truflowym

Ravioli z botwiną i pieczarkami w sosie truflowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 13)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Sos:
80 g masła
gałązka świeżego tymianku
2-3 łyżki oliwy z białą truflą
⅓ szklanki śmietany 30%
sól morska i pieprz

Ravioli:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 posiekany ząbek czosnku
szczypta ostrego chilli w płatkach
2 posiekane szalotki
2 duże drobno posiekane pieczarki
5 dużych liści botwiny
¼ szklanki mascarpone
¼ szklanki ricotty
¼ szklanki startego parmezanu
8 arkuszy ciasta makaronowego
kilka wiórków parmezanu
sól morska i pieprz

Sos:
Roztopić w rondlu masło, wrzucić tymianek i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie brązowieć, około 5 minut. Gdy masło zrobi się lekko brązowe, zdjąć rondel z ognia, dodać oliwę z białą truflą i wymieszać. Odlać dwie łyżki sosu do podsmażenia ravioli, a do reszty dodać śmietanę i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Ubijać trzepaczką, aż powstanie emulsja.

Ravioli:
Na patelni rozgrzać na średni ogniu oliwę. Wrzucić czosnek i płatki chilli, smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, około 2 minut. Dodać szalotki, pieczarki, posolić i posypać pieprzem. Smażyć 8 minut. Dodać pokrojoną w cienkie paski botwinę i kolejną szczyptę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż botwina zmięknie. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce połączyć mascarpone, ricottę, parmezan i usmażone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Z ciasta makaronowego wycinać pięciocentymetrowe kwadraty lub koła. Brzegi każdego placka lekko zwilżać, nakładać na środek ⅓ łyżeczki farszu i przykrywać drugim plackiem, którego brzegi również zostały zwilżone. Przy pomocy widelca lub palcami skleić szczelnie placki.
Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 6 minut. Odłożone wcześniej 2 łyżki zrumienionego masła z oliwą wylać na patelnię, dodać łyżkę oliwy i rozgrzać na silnym ogniu. Włożyć ravioli i podsmażyć przez minutę z każdej strony.

Gotowe pierożki wyłożyć na talerze, spryskać sosem truflowym i przybrać wiórkami parmezanu.


© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE