Tomasz Jakubiak

Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 5170

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

zupa:

100 g mąki

1,5 l rosołu

główka młodego czosnku

por

sól

pieprz

ptysie:

3 łyżki pokrojonego na kawałki masła

1/2 szklanki wody

szczypta soli

szklanka pełnoziarnistej mąki

3 duże jajka

2 łyżki grubo tartego żółtego sera np. Gruyère

 

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przypal w garnku i odstaw do wystygnięcia. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wsyp mąkę i mieszaj. Gdy mąką się zrumieni, dolej bulion. Cały czas energicznie mieszaj. Dodaj posiekany czosnek i pora. Dopraw solą, pieprzem. Zupę zagotuj.
Masło rozpuść w gotującej się wodzie. Wyłącz gaz, wsyp przesianą pełnoziarnistą mąkę. Cały czas energicznie mieszaj. Gdy składniki się połączą ponownie wstaw je na gaz. Mieszaj do momentu aż mąką zacznie swobodnie odchodzić od ścian garnka.
Wyłącz gaz, dodaj jajka i dokładnie mieszkaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec dodaj startego dojrzewającego sera. Z ciasta uformuj małe kuleczki i piecz je przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę serwuj z serowymi ptysiami.



powrót

Podobne przepisy

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.