Dave  Myers

Tarta Bakewell


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta Bakewell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód:

350 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

200 g masła

100 g miałkiego cukru

50 g mielonych migdałów

1 roztrzepane jajko

2 żółtka



Nadzienie:

400 g mielonych migdałów

175 g miałkiego cukru

6 roztrzepanych jajek

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

3 kopiaste łyżki dżemu malinowego

50 g płatków migdałowych



Przygotowanie:

W malakserze wymieszać mąkę, sól, masło i migdały - mąka i mielone migdały powinny połączyć się z masłem w równe, drobne grudki. Włączyć malakser, dodać jajko, a następnie, cały czas miksując, po jednym żółtku. Gotowe ciasto wyjąć z malaksera, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Na nadzienie wymieszać w malakserze mielone migdały z cukrem, a następnie z roztrzepanymi jajkami i ekstraktem migdałowym. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkować, najlepiej na marmurowej płytce (ciasto jest bardzo kruche i lepiej wałkować je na zimnej powierzchni). Ostrożnie przenieść rozwałkowane ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy tartowej. Wyłożyć formę ciastem, poskrawać wystające brzegi ciasta (można z nich zrobić ciasteczka). Ponakłuwać ciasto w formie widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą. Piec „na biało” 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, zdjąć pergamin z obciążeniem i sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe. Jeśli spód jest niedopieczony, wstawić go na kilka minut do piekarnika (już bez pergaminu). Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Wystygnięty spód posmarować najpierw dżemem malinowym, a na to wyłożyć nadzienie. Posypać płatkami migdałowymi i piec około 30 minut. Podawać z kulką lodów waniliowych.



Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”



© Dave Myers i Si King







powrót

Podobne przepisy

Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.