Si King

Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek polędwicy z krokodyla lub 2 duże piersi z kurczaka

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie na 10 minut (dzięki temu nie będą się paliły na grillu). Posypać mięso krokodyla lub kurczaka solą i pieprzem. Pokroić na kawałki 1 na 2 cm. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej mięso na godzinę (lub na dłużej, jeśli to możliwe). Wymieszać składniki sosu satay w małym rondelku, dodając sosu sojowego do smaku. Jeśli to potrzebne, można dosłodzić cukrem palmowym lub muscovado. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Na każdy patyczek nabijać 2-3 kawałki mięsa, układać na grillu (lub na patelni grillowej albo pod grillem w piekarniku. Piec kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni, uważając jednak, by nie przesuszyć mięsa. Podawać na patyczkach z ciepłym sosem satay do maczania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.