Si King

Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek polędwicy z krokodyla lub 2 duże piersi z kurczaka

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie na 10 minut (dzięki temu nie będą się paliły na grillu). Posypać mięso krokodyla lub kurczaka solą i pieprzem. Pokroić na kawałki 1 na 2 cm. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej mięso na godzinę (lub na dłużej, jeśli to możliwe). Wymieszać składniki sosu satay w małym rondelku, dodając sosu sojowego do smaku. Jeśli to potrzebne, można dosłodzić cukrem palmowym lub muscovado. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Na każdy patyczek nabijać 2-3 kawałki mięsa, układać na grillu (lub na patelni grillowej albo pod grillem w piekarniku. Piec kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni, uważając jednak, by nie przesuszyć mięsa. Podawać na patyczkach z ciepłym sosem satay do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Goya champuru
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.