David Gaboriaud

Smażone foie gras podane na chałce z chutneyem rabarbarowym


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Podroby

odsłon: 411

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g foie gras (tłusta wątróbka gęsia lub kacza)

4 kromki chałki

kwaśna śmietana

4 orzechy brazylijskie

 

Chutney:

4 łodygi rabarbaru

4 łyżki cukru

6 łyżek octu jabłkowego

laska cynamonu

2 goździki

świeży imbir (kawałek o grubości 1 cm)

 

 

Przygotowanie:

Na patelni grillowej zrumień kromki chałki z obu stron, odstaw.
Orzechy brazylijskie drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.

Przygotuj chutney. Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Imbir obierz i zetrzyj drobno na tarce.
Na suchej patelni podpraż cynamon i goździki (przez ok. 30 sekund). Dodaj rabarbar, ocet, cukier i imbir. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Odstaw.

Foie gras - wyciągnij wątróbkę z lodówki 5 min przed smażeniem. Pokrój ją na plastry o grubości minimum 1,5 do 2 cm. Na rozgrzanej patelni smaż plastry foie gras 2-3 min z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym). Na patelni po smażeniu wątroby ułóż grzanki chałki – pozwól, by wchłonęły tłuszcz. Wyciągnij grzanki z patelni i przełóż je na talerz.
Na każdej grzance ułóż po jednym plastrze foie gras, dodaj po łyżce chutneya oraz prażone orzechy. Całość udekoruj łyżeczką śmietany. Smacznego!










powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.